Blubber. Blubber. And more blubber! Spring is the best time to be a hungry polar bear, and—as the bears on our Bear Tracker show—it’s the season when hunting is good and calories are abundant.
We are now in late May, which means that polar bears from the Western and Southern Hudson Bay populations have been on the sea ice for about six months. Though they’ve been actively hunting all that time, it’s only in the last six to eight weeks or so that food has truly become plentiful, allowing the bears to finally gain some serious weight. Seals in Hudson Bay gave birth recently and by now these pups are chubby enough to constitute a satisfyingly blubbery meal yet still naive enough to be easy prey. Polar bears of all ages are out on the sea ice, consuming as many as these little fat nuggets as possible while they can.
This period is called “hyperphagia”—basically, eating as much as possible when possible. Polar bears can eat over 100 pounds of blubber in a single sitting, and they have a very effective rate of converting the blubber they eat to fat they store on their bodies (much more efficient than humans, luckily for us!). After stripping a seal of blubber, polar bears may even leave the meat behind for scavengers and instead focus on finding the next blubbery meal. This is why some scientists like to call polar bears “lipovores” instead of “carnivores”—-these bears prefer to eat the more caloric blubber over protein-rich meat when they have a choice.
In June or July, the sea ice in Hudson Bay will start to break up and polar bears will be on shore again for about four to five months without access to their seal prey until the ice refreezes. Polar bears lose about one kilogram per day during this time, so every kilogram gained today matters in the long run.
Spring is a busy season. While most bears only need to focus on feeding themselves, moms with young cubs are now teaching their cubs how to find food and hunt. Two-year-old cubs are being weaned and will be on their own soon, if not already. Newly single females will be looking to mate, and adult males will be on the prowl, literally, to find a receptive female on the vast sea ice landscape.
Hunting, traveling, and mating all rely on the presence of sea ice, with polar bears using their noses to find each other and seek out food all while navigating the ice shifting beneath their paws. This gets even more difficult as the polar bears’ habitat melts beneath them. Cubs are learning lessons now that might not be applicable by the time they’re adults, and adults are adjusting constantly to a world that makes less sense.
The key to protecting Arctic sea ice is society moving toward sustainable energy and embracing community solutions to lower carbon emissions. Protecting sea ice means protecting polar bears, people, and our planet. Check out our new Advocacy Toolkit for ways you can help us keep polar bears roaming the Arctic for generations to come.
Sponsored Bear Updates